Nah.....nu omorati tastatura si nici pe bietul "Google", conceptul "Eco-Dive" nu exista, e licenta mea....poetica sub care-mi propun sa va povestesc ce se intampla cand renunti la idea de diver automatic si te indrepti, timid dar interesat.....catre quartz, fie el si incarcat...de soarele puternic (sic!), neiertator si.....cvasi-inexistent al Irlandei
dar cu putin "thinking outside the box"...iata...poti invata intotdeauna ceva nou....
Asadar, acum vreo 3 - 4 luni ma suna un prieten si dintr-una.....intr-alta....ma roaga sa-l ajut sa-si aleaga un diver pana in 200 de euro...ca vine vara, ca vrea sa inoate.....sa-l loveasca de toate alea.....sa n-aiba grija lui......s.a.m.d....nimic special...in tonul obisnuit al solicitarii de sfaturi atat de dese si la noi pe ceasornicar......
Acuma.....desigur....primul gand ne duce la automatice, Seiko, Citizen plus ceva micro-branduri cu mecanisme japoneze....si altii, inclusiv Sea-Gull. Problemele sunt insa doua: e aproape imposibil/nesustenabil sa recomanzi un mecanic unei persoane care poarta quartz de 20 de ani pentru ca.....dupa o saptamana - sau mai repede
A doua (problema) complica si mai mult lucrurile: sub 200 de euro avem....da....200 metri, carcase SS si uneori si cate o certificare ISO dar....nu gasim niciun mecanism cu adevarat bun, indiferent ca vorbim de 7S26 si derivatele sale, de noile 4RXX - de la Seiko....(aici multi colegi ma vor contrazice)
Deci....quartz, quartz....si quartz din nou, segment in care....optiunile sunt foarte variate si - cu toata dragostea de ceasuri mecanice - apar cateva plusuri, cum ar fi o grosime semnificativ redusa a carcasei, propietati anti-magnetice mai greu de gasit in alta parte...sau costuri reduse de mentenanta
In episodul 2 o sa va arat ce am ales impreuna cu prietenul meu si cum modelul mi-a placut atat de mult incat mi-am luat si eu unul...doar asa....ca sa povestesc despre "el" pe ceasornicar