O intrebare grea pentru toata lumea

Discutii intre pasionati.
GEO

Mesaj de GEO »

Manufacturile care creeaza piese de calitate si un design unic. Conteaza si istoria marcii insa exista marci cu o istorie bogata si inovatii numeroase care, din pacate acum, depind de o singura mare companie producatoare de mecanisme. Stiu si marci care nu au o istorie atit de lunga dar care isi fabrica aproape singure mecanismele si au un design unic. Desigur si pretul este important :) insa consider ca orice ceas cumparat este o investitie. Si...trebuie sa fie un ceas elvetian. Aici avem si precizie si arta si stiinta in acelasi timp.
Seiko

Mesaj de Seiko »

Zar scrie:Stii ce fac eu in locuri aglomerate?Intorc ceasul pe mana cu geamul spre corp.In felul asta chiar la un impact mai mult decat sa se zgarie/indoaie bratara/clapa nu se va intampla. :wink:
Asa faceam eu in facultate cu un Swatch si l-am gasit foarte zgariat si nu intelegeam de ce. :) Practic de cate ori bagam mana in buzunar treceam cu ceasul peste butonii aia de metal de langa buzunarele blugilor. Azi nu mai port Swatch dar blugi inca mai port. :)
Ventura

Mesaj de Ventura »

Seiko scrie:...Avea la mana un ceas din acela no name, o chiftea imensa cum se poarta azi, si se loveste cu ceasul de ceasul meu Certina. Certina avea el cristal de safir dar impactul a fost destul de serios. Safirul nu se zgarie insa se ciobeste in bucati mici de tot. Arata ca si cum ar fi ciupit...
Daca vrei o consolare (tardiva, e drept): adu-ti aminte ca "cel mai destept cedeaza primul". :wink:
digisurf

Mesaj de digisurf »

In ceea ce ma priveste, la alegerea unui ceas iau in considerare urmatoarele criterii:

1. design (neaparat trebuie sa-mi placa!)
2. daca este automatic (nume + mecanism), daca este electronic/digital (atunci Casio sa fie)
3. sa fie nou si WR>=50
4. pretul
Sharky

Re: O intrebare grea pentru toata lumea

Mesaj de Sharky »

Buna ziua, bine v-am gasit!
Am 28 de ani si nu am "antecedente" cu privire la acest hobi (am purtat numai ceasuri no name-uri, quartz si mecanice).
De curind am zis ca gata! tre sa-mi iau si eu un ceas mai calumea. Si tot cautind pe net, am ajuns la acest forum, f interesant! Am aflat multe lucruri de aici.

Ce ma motiveaza in alegerea unui ceas? Pai, primul criteriu, fara sa doresc acest lucru, este pretul, apoi estetica, mecanismul si firma.
Topul nu este batut in cuie, dar deocamdata pretul dicteaza. Pina una alta, salivez de fiecare data cind trec pe linga un magazin cu ceasuri Omega.

Imagine

Imagine

Imagine

Cristi.
iEdi
Membru Special

Mesaj de iEdi »

Bun venit Sharky !

Ai de ce sa salivezi dupa Omega. Omega fac ceasuri bune, nu neaparat artistice, dar bune si din punctul meu de vedere este o firma cu preturi foarte, foarte accesibile (vorbesc cu precadere de ceasurile pre-owned).

Eu port Omega si imi place Omega si crede-ma au un raport calitate / pret foarte bun. Observ totusi o indepartare in ultimul timp de Omega. Oamenilor li se par banale :D

Te felicit pentru alegere si iti urez succes in gasirea ceasului care ti se potriveste ! Sigur il vei gasi !

P.S. Stiu ca m-am indepartat de la subiect, dar trebuia sa ii urez bun venit omului.
P.S. 2 : scoate-ti-l din minte pe cel din a doua poza pentru binele tau :twisted: :twisted:
the path of the true warrior is peace

Status : every sound is magic ... just listen ...
iosiP

Mesaj de iosiP »

iEdi scrie:P.S. 2 : scoate-ti-l din minte pe cel din a doua poza pentru binele tau :twisted: :twisted:
Pai de ce ? E un tourbillon central clasic pentru Omega, un ceas frumos daca apreciezi acest stil (si aceasta complicatie)! Si o veste buna pentru toti amatorii: a crescut pretul rinichilor umani pe piata din Singapore dar e cazul sa va grabiti... (nu ca ar scadea pretul rinichilor in schimb ceasul - din cite stiu eu - este editie limitata) :twisted:
Time-Time

Mesaj de Time-Time »

Salut!
Este foarte grea aceasta intrebare!D.p.m.d.vdr primul criteriu este istoria (se poate spune brand), totusi nu brand-uri precum Porche Design sau Bell&Ross s.a, chiar daca se ridica cu mult peste medie. Stiu, ca la cele care m-am referit sunt mecanisme de buna calitate semnate de IWC, Eterna,.. Al doilea criteriu este sa mi-l pot permite.
De curand am cumparat un Omega Art Collection, diam. 40, semnat de pictorul Paul Talman.
Imagine
Imagine
Imi pare rau ca nu am inca un aparat de fotografiat bun pentru a posta pozele reale ale ceasului meu, dar in proportie de 98% este identic cu aceste imagini, singura diferenta fiind capacul pictat(acesta din foto fiind semnat de Max Bill). De cand am vazut ceasul mi-a placut, am aflat mai multe sapand si am descoperit ca este limitat si premiat.In cazul de fata fiind vorba de un Omega, se poate spune ca sunt mai toate criteriile "indeplinite".
Cu stima!
Gilu

Mesaj de Gilu »

iosiP scrie:
iEdi scrie:Si o veste buna pentru toti amatorii: a crescut pretul rinichilor umani pe piata din Singapore dar e cazul sa va grabiti... (nu ca ar scadea pretul rinichilor in schimb ceasul - din cite stiu eu - este editie limitata) :twisted:
:lol:
iosiP

Mesaj de iosiP »

Sa incerc si eu un raspuns... il voi prelua (cu scuzele de rigoare) pe cel postat de mine pe un alt forum orologer.
Este in engleza dar ma indoiesc ca exista cineva pe-aici care sa nu vorbeasca aceasta limba.
Tot iosiP, pe un alt forum, scrie: 1. Style ? I like elegant watches. I would not call them "formal" but I have only two sport watches in my humble collection (I call them "my sins" -or my Sinns, if you prefer ). I like a legible dial - cluttered or not, I want to read the time without stress. I like "non-standard" time displays (I have a Chronoswiss Chronoscope and a Chronoswiss Delphis).

2. The functions ? Well, a date would be appreciated. A second time zone is "nice to have" but I can live without (I don't travel across the planet very much, at least not anymore). An annual calendar is a very good thing - no need to correct the date 5 times a year. Other complications ? Well, I would not mind a chrono (not that I use it very much but the counters look nice << silly me>> ). Moonphase ? Who gives a devaluated US$ cent about it ? Well, there is more to say about tourbillons (in a wristwatch) and (almost inaudible) minute repeaters but I would rather not get banned from these fora

3. Color ? No particular opinion. Sorry for using a non-watch analogy but I won't buy a bi-color brown/beige Ferrari nor a yellow Bentley. Yes, the other way around would do... So, depends on the watch, dial color, etc. One point though: not fond of platinum watches - just don't get their point when I can get the same color (well, almost) and durability in a WG watch and pay much less.
Zar

Mesaj de Zar »

Eu deduc la cerintele de acolo (in engleza) ca cel mai important e sa aiba perpetual calendar.
Restul functiilor sunt mai putin importante sau nu conteaza. :wink:
AR1070-56E
zach

Re:

Mesaj de zach »

Nu stiu cum fac oamenii normali, dar iti spun cum am facut eu.
am doua situatii...am primit o suma de bani cadou ca sa-mi cumpar un ceas....a trebuit sa ma hotarasc intr-o jumatate de ora, in Zurich, si mi-am luat Maurice Lacroix(pe care l-ai si vazut).
In al doilea caz....mi-am fixat un buget, si cum trebuie sa arate ceasul(chiar am postat pe forum"alegere dificila in 500 lei"). Adica m-am gandit cum trebuie sa arate ceasul pe mana mea. Normal ca nu mi-am dorit un Glashutte la pret de Orient. Rezultatul a fost un Kienzle. criterii? Sa fie automatic, curea neagra, cadran negru, sa poata fi armat si manual, buget maxim 500 lei.

La inceput atractia este pretul...pe urma...Cred ca lucruile se schimba pe parcurs, cand omul normal incepe sa castige ceva "bagaj" de cunostiinte. devine mai selectiv, si stie tot mai bine ce vrea. Practic, evolueaza cu fiecare ceas achizitionat in timp.
Daca ma gandesc bine, cu un an in urma, nu puteam sa vorbesc 5 minute despre ceasuri(ca subiect general), dar in momentul in care mi-am cumparat ML-ul, pur si simplu ceva s-a schimbat. Asa am ajuns si pe acest forum. Apoi mi-am adus aminte ca am un Doxa mecanic, si l-am trimis repejor la Claudiu sa-l readuca la viata, si am realizat imediat ca mai vreau inca un ceas. Si ca trebuie sa cumpar si sotiei unul.(Balmain) Pt. mine, lucrurile au evoluat rapid, si doar banii ma determina sa nu fac alta achizitie in 2008. Acum stiu bine care va fi urmatorul meu ceas. Si cum trebuie sa arate. Si cat sunt dispus sa cheltuiesc.

Si asa as proceda si daca ar trebui sa cheltuiesc 3000 euro.
Lucian Marcu scrie:Intrebarea ramane.
Eliminam insa elementul afectiv.
De ce alegem ceasul (la rece)?
Alegerea este determinata in mod sigur de combinatia unor factori.
Asa cum a sesizat Peter raspunsul trebuie justificat.
Sunt multi alti factori si nu doar cei enumerati.
Eliminam insa determinari de genul: "Vreau un Atlantic ca cel al bunicului dar in stare buna"
Intrebarea este usoara pentru colectionari( care au crtiterii clare in alegerea lor) .
Sunt foarte curios de ce aleg oamenii "normali" .
Oricum va rog si pe cei care au raspuns mai sus sa detalieze putin.
Poate va ajuta si pe altii.

Multumesc mult
E bine ca timpul care se scurge sa nu ne macine si sa ne piarda, ci sa ne implineasca.
A.De Saint-Exupery
xxscorp

Mesaj de xxscorp »

La mine e vorba clar o combinatie de criterii. Vorbim si de dragoste la prima vedere, dar si de o parte rationala, si poate chiar de idei preconcepute.

In primul rand - sa fie un ceas mecanic (am quartz, dar nu m-am atasat de el).

Al doilea criteriu, sau mai bine zis factor este cel estetic, dar nu mai este o ierarhizare atat de clara. Sa fie vorba de cel mai frumos ceas mecanic din lume, la cel mai bun pret, dar pe care sa-l aiba toti si nu l-as lua (sau nu cu placere, nu cu mandrie).

Intervine si exclusivismul intr-o oarecare masura, dar la banii mei... Nu prea poate fi vorba de exclusivism. Totdeauna am incercat sa fac lucrurile nu invers, poate nici foarte diferit, dar sa nu fiu doar o oaie intr-o turma. Am incercat asta asa discret, fara sa-mi fac un scop anume. Fara sa ies in evidenta ca as fi altfel. Ce e bine in general - ce este foarte la moda nu e in ton cu gusturile mele, sunt poate mai putin "consumerist".

E si partea de valoare a unui ceas - valoare nu neaparat in sensul de bani ci in sensul ca a adus ceva in plus in domeniu, sau pe piata. Un mecanism nou, un concept de design nou. Sau macar o interpretare noua a unei idei clasice... Sa nu fie o palida imitatie, sa nu se bazeze pe succesul unui alt ceas pentru a se vinde. Si tot ca valoare, sa fie un ceas bun, fara compromisuri exagerate la calitate. Nu sunt fan ETA din motiv ca toti au ETA, dar daca altceva nu-mi permit, imi iau si ETA (stiu ca sunt bune). Iar daca nici ETA, iau un Seiko, un Orient. Nu as lua insa chinezesti (cele nasoale) sau replici.

Doar un exemplu de ceva ce nu imi place - citeam de mecanism ETA finisate impresionant, dar - numai partea vizibila... Banii investiti exact in partea ne-esentiala. Sau poate doar un truc pentru a vinde. Prefer un minim de detailing si in rest sa fie stock.

Cam asta sunt eu... Sa vedem ce ceas se potriveste :)
Alfie

Mesaj de Alfie »

Grozav de frumos simplu si foarte cuprinzator scris.
Super argumentatie si "foarte" terestra.
Ai spus cam tot.
Intr-un cuvant :Realism
Multumim
mihai_omega

Mesaj de mihai_omega »

Oare sunt membri pe forum mai noi de 4 zile? De 4 zile am cont si eu aici, iar declansatorul a fost reintalnirea cu ceasul de buzunar primit de la bunicul meu, un Tavannes militar prezentat aici: http://www.ceasornicar.ro/forum/viewtop ... a&start=45 si pe blogul personal: http://blog.mihaisavu.com/2008/12/16/pr ... lor-vechi/

De la informatie initiala zero, am ajuns sa am deja peste 100 de pagini citite din forum si de pe alte site-uri de specialitate. De la unul care nu poarta ceas de cel putin 8 ani (de cand cu telefoanele mobile), am ajuns sa-mi doresc unul pe mana (nu stiu care), si poate altele in colectie (nici macar nu stiu cum se pastreaza).

Am reusit sa-mi formez niste repere pentru o eventuala alegere, primele repere ale unui profan in domeniu, enumerate fara o ordine anume. Cred ca s-ar impune doua ceasuri de fapt, unul de camasa/pantofi, altul de rucsac/bocanci.

Cel de camasa/pantofi:
- Sa fie estetic. Imi plac cadranele negre sau gri inchis, in contrast cu scrisul alb sau deschis la culoare (care sa fie minimalist), sa aiba si gradatii de minute, sa aiba secundar lung care se misca sacadat (NU din ala mic la ora 6 care se invarte continuu ca un titirez), sa fie vizibil noaptea (preferabil), sa NU aiba acele in forma de romb (erau niste ceasuri rusesti cu acele mai groase, in forma de romb - nu-mi plac), sa NU luceasca acele
- Sa fie de calitate (ma rog, atat cat imi permit). Aici intra si marca, si mecanismul
- Sunt impresionat de cele mecanice, dar nu este un criteriu decisiv
- Rezistent la apa (preferabil)
- Sa aiba carcasa intr-o culoare neutra (gri, argintiu, negru, gri satinat)
- Sa NU aiba nimic auriu (nici macar aur veritabil), nici cristale

Cel de rucsac/bocanci:
- Sa aiba functii multiple: altimetru cu rezolutie de 1 metru si optional busola, barometru, monitor cardiac, termometru
- Sa fie water resistant (fac si scufundari, canyoning, speologie, caiac)
- Sa nu se zgarie (nici sticla, nici carcasa)
- Sa nu se agate

Cam atatea repere mi-am definit pana acum. Eh, pana la o achizitie s-or mai aduna...
Scrie răspuns