Reglare fina ceas

Intrebari despre ceasuri la care va va raspunde Claudiu (Ceasornicarul), sau moderatorii, in masura posibilitatilor.
Reguli forum
In aceasta arie se pun intrebari, probleme, exclusiv adresate ceasornicarului. Pentru sfaturi cu privire la cumpararea unor ceasuri postati in sectiunea dedicata!
Wahaby

Reglare fina ceas

Mesaj de Wahaby »

Am cumparat in luna iunie 2009 un ceas mecanic Vostok Prestij, cu mecanism Vostok-2403, de pe http://www.russianshop.ro.
As dori sa stiu cat este de fiabil acest mecanism si la ce sa ma astept de la el in viitor.
Nu l-am verificat pana acum deloc, dar nici nu am avut mari probleme,desi l-am purtat zilnic ( s-a oprit doar de 5-6 ori de la data cumpararii pana in prezent, desi era intors, cel putin partial;il intorc de cca 15 ori in fiecare dimineata). Ma nemultumeste ca acel tratament cu aur de 5 mik s-a curatat usor in zona inferioara a carcasei.
Abaterea la 24 ore a fost de nou si este si acum de cca +10 secunde. Se poate regla sa fie mai exact de atat?
Claudiu
Forum Owner

Re: Reglare fina ceas

Mesaj de Claudiu »

Pentru un Wostok precizia este f.buna.
In rest ce sa spun,este un ceas destul de robust,fa-i reviziile necesare si va fi ok.
Cu carcasa este mai neplacut,pentru ca depunerile se mai duc si apare uzura.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
incubus

Reglare fina ceas SEIKO 5 automatic

Mesaj de incubus »

Buna seara,
Am si eu o intrebare legata de reglajul unui ceas Seiko 5 Sport automat:
La cumaparare o lua +15 sec/24h indiferent de pozitia pe care sta. Am fost cu el la service Seiko autorizat BB colection din Unirii.Un cesornicar cu fata aspra mi-a zis scurt: reveniti dupa 1 an sa-si faca rodaju`. Am revenit dupa 10 luni si mi l-a reglat dupa aparat la +4 sec/24h. L-am verificat si....acum are abatere de -13,-15 sec/24h. M-am dus cu el inapoi de nenumarate ori cu certficatul de garantie si astia refuza sa mai umble la ceas zicand ca este in norme. Am o gramada de biletele scoase de aparatul lor electronic care indica abarere de +1/+4 sec. Cum naiba cand el ramane in urma?
Intrebare: astia`s tampiti,rea vointa sau incompetenta la BB Colection service seiko Unirii?
...calatorule, de vei ajunge odata pe muntele Cassino, opreste-te o clipa.Poate vei auzi si acum suierul gloantelor, vuietul obuzelor si gemetele ranitilor....(Sven Hassel-Montecassino)
Zar

Mesaj de Zar »

Daca ceasul este in parametrii dati de producator (cum e in cazul tau) nu ai ce sa le reprosezi la service si nu au obligatia sa rezolve cererea ta. Ce vrei tu este practic un reglaj de finete care nu este acoperit de garantie si nu oricine sta sau are timp sa faca asa ceva, mai ales gratis. :wink:
AR1070-56E
incubus

Reglare fina ceas Seiko

Mesaj de incubus »

Eu ma intreb ce fel de reglaje fac aia?...pun ceasul la aparatul ala si atat?....verificari si reglaje de finete manual, nu?....l-au reglat la +1/+4sec si el ramane in urma cu 15 sec?...explica si mie
...calatorule, de vei ajunge odata pe muntele Cassino, opreste-te o clipa.Poate vei auzi si acum suierul gloantelor, vuietul obuzelor si gemetele ranitilor....(Sven Hassel-Montecassino)
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

La fel cum Dacia ramane Dacie orice tuning i s-ar face asa si Seiko ramane Seiko.
Mecanimul e conceput din start pentru toleranta pomenita de producator. Pentru o performanta mai buna ar trebui ca piesele sa aiba tolerante mult mai mici si sa fie mai fin executate. Reglajul mai atenueaza din abateri dar intr-un mod grosier. poate fi reglat perfect (de ex. +/-1-2 sec.) intr-o pozitie si de indata ce e deplasat mege cu o abatere de +/- 25 sec.
Resemnati-va sau cautati un Grand Seiko :wink:
Claudiu
Forum Owner

Mesaj de Claudiu »

Bun,mai este un aspect aici.

Pentru un reglaj mai bun,ceasul trebuie sa stea in atelier o perioada mai lunga,cca 1 saptamana.Asta deoarece el trebuie verificat in toate ipostazele-am mai scris undeva care sunt etapele de reglare-si mai ales trebuie vazut daca ceasul permite un reglaj mai bun,in sensul ca trebuie vazuta diferenta de abatere intre pozitii,acel delta T.
In cazul in care ceasul are amplitudine buna in toate pozitiile,DeltaT nu este mare.atunci se poate aduce la o precizie mai bune.In cazul in care diferentele pozitionale sunt mari,atunci poate trebuie o revizie.
In principiu la Service se pune ceasul intr-o singura pozitie,sau doua-cadran jos si sus-si asa se face si reglajul.Bineinteles ca asta nu rezolva celelalte probleme.

Ca sa nu va mai plictisesc,pentru un reglaj cat mai bun sunt mai multe teste de facut.Probabil ca la garantie nu au facut toate aceste teste,deoarece ceasul se incadreaza in tolerantele date de producator.
Imagine
Ceasornicar,FBHI
Before you judge me, make sure you're perfect.
Good people get tired of being good to ungrateful people
Wahaby

Mesaj de Wahaby »

Claudiu scrie:Pentru un Wostok precizia este f.buna.
In rest ce sa spun,este un ceas destul de robust,fa-i reviziile necesare si va fi ok.
Cu carcasa este mai neplacut,pentru ca depunerile se mai duc si apare uzura.
As dori sa-i fac o prima revizie Vostok-ului la Braila sau la Buzau. Din pacate nu am vazut decat ceasornicarii ce tin de cooperatia mestesugareasca.Nu imi place si nici nu vreau sa va laud, dar fata de dvs cei care lucreaza acolo par in evul mediu.Imi este teama ca daca le solicit aceasta revizie exista riscul sa-l strice/deregleze. Nici nu prea stiu ce presupune o asemenea revizie si cam cat m-ar costa. Daca aveti sa-mi dati un sfat, il accept cu placere!
mumus

Mesaj de mumus »

Buna ziua, am vrut sa imi fac ceasu sa fie mai precis, in urma cautariilor de pe net, am dat de acest forum, detin un seiko automatic seria 5, 21 rubine,(7s26) de vreo 5 ani, ceasul saracul la 7 zile o lua inainte vreo 2-3 minute...mereu la fel, deja din obisnuinta o data pe saptamana il duceam inapoi 2-3 minute...

Stiam de la inceput ca au o abatere legala de 20 secunde pe zi...dar dupa ce am citit pe forum si am vazut cum se regleaza ceasul(adica de unde) l-am desfacut l-am reglat in total de 3 ori, si mentionez ca in 48 de ore cred ca are o abatere de 3 secunde maxim...primele 2 incercari au fost esec total...
Sunt optician de meserie, nu am nici o legatura cu meseria de ceasornicar...deci oricine detine un ceas seiko 5, daca el mereu o lua inainte sau ramanea in urma, dar mereu constant...zic eu ca se poate regla sa fie chiar foarte exact...si acum vorbesc din propria experienta...

Este primul post pe acest forum, si am zis sa scriu sa se stie ca nu e mare inginerie un asemenea reglaj, trebuie doar rabdare.
Va multumesc ptr rabdarea de ami citi mesajul.
Timpul este prietenul sau dusmanul nostru.
Zar

Mesaj de Zar »

AR1070-56E
mumus

Mesaj de mumus »

exact dupa aceasta poza m-am ghidat, a fost extrem de simplu....dar a 3-a oara tineam surubelnita cu 2 maini, ca sa pot misca extrem de putin acea parghie.

ca sa aveti idee cam cat trebuie sa miscati de ea (aproximativ), la o abatere de 2-3 minute la cateva zile(in jur de o saptamana) initial am dat catre minus in jur de o jumatate de milimetru...si a inceput sa ramana in urma mult...a doua oara am mutat catre + un pic mai putin decat prima oara catre - si ramanea in urma mai putin...a 3-a oara am mai miscat putin catre + dar aproape insesizabil...si am nimerit-o :)
Zar

Mesaj de Zar »

Sugestie : Pe viitor nu mai folosi surubelnita, risti sa o scapi in spiral. In urma cu peste 20 ani (atunci nu aveam dotarea de acum) si eu apelam la orice instrument nespecific : ac, surubelnita, scobitoare. Iar pt. capace cu filet foloseam : foarfeca, subler, briceag, surubelnita. Penseta cu varf ascutit e ce mai indicata pt. reglarea preciziei. Si in orice caz nu lucra fara lupa (3X). :wink:
AR1070-56E
gherghin nicolae
Moderator

Mesaj de gherghin nicolae »

Penseta sau orice alta scula folosita pentru reglaj este bine sa fie din plastic sau orice alt material non-magnetic .
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
mumus

Mesaj de mumus »

pe viitor nu mai umblu in el :) ca am reusit sa il fac extrem de precis :) nu mai am ce sa reglez la el :)

dar e bine de stiut, oricum eu am apasat pe reglaj din lateral, deci surubelnita lata mi-a fost extrem de utila, am si penseta in atelier, dar cu aia nu aveam ce face...bineinteles ca am avut grija sa nu o scap in arcul de dedesubt.

ptr desfacerea capacului am folosit 2 surubelnite drepte din atelier.(eu fiind optician) deci surubelnite mici :)

acum ca l-am desfacut de 3 ori, as vrea sa ii schimb garnitura...pot comanda de undeva una speciala ptr seiko5?
RudolfF

Mesaj de RudolfF »

Pentru deplasarea compasului eu folosesc scula din centru, (home made) cu dimensiuni diferite la cele 2 capete. Este confectionata din otel inox, recuperat de la lamela unui stergator de parbriz. Dupa polizare , am tras suprafatele pe peria de pasla. Dar inainte de reglaj, prefer sa le fac si o poza cu macro, intrucat la unele am avut surpriza neplacuta a deplasarii ambelor compasuri, simultan.

Imagine
Imagine
Imagine
Scrie răspuns