Cand schimba data un ceas mecanic?
Cand schimba data un ceas mecanic?
Pentru prima oară de când port ceasuri automatice, ieri seară am avut curiozitatea să urmăresc cum se schimbă data, mai precis la ce moment faţă de ora 12 noaptea.
Zenith El Primero a schimbat cu două minute înainte, la 11:58.
Longines Hydroconquest, cu ETA 2824-2 a schimbat pe la 12 fără 20 de secunde.
E vreo regulă? Sistemul de schimbare a datei se reglează la ceasornicar, la revizii? Nu vreau să se înţeleagă că sunt nemulţumit, sunt doar curios să aflu „altele cum face“ şi dacă există un comportament „standard“.
Zenith El Primero a schimbat cu două minute înainte, la 11:58.
Longines Hydroconquest, cu ETA 2824-2 a schimbat pe la 12 fără 20 de secunde.
E vreo regulă? Sistemul de schimbare a datei se reglează la ceasornicar, la revizii? Nu vreau să se înţeleagă că sunt nemulţumit, sunt doar curios să aflu „altele cum face“ şi dacă există un comportament „standard“.
Re: Cand schimba data un ceas mecanic?
Au voie oricand si oricum intre 10 si 2 noaptea.
La mine la LLD schimba cam la fara 1 min, din cate tin minte.
La 2892/2893 pe la fara 2 minute.
Valjoux 7751 incepe sa schimbe pe la 11.10 si termina pana in 12.00
Modulul Dubois Depraz "triple date" atasat la 2892 schimba similar cu 7751, cam in decurs de 1 ora.
Seiko 7s36 schimba data pe la 11.55 dar cu ziua saptamanii termina de-abia pe la ora 03
Orient cu "pointer date" in jur de 11.55
La Enicar 167 destul de aproape de 11.55
La 2892/2893 pe la fara 2 minute.
Valjoux 7751 incepe sa schimbe pe la 11.10 si termina pana in 12.00
Modulul Dubois Depraz "triple date" atasat la 2892 schimba similar cu 7751, cam in decurs de 1 ora.
Seiko 7s36 schimba data pe la 11.55 dar cu ziua saptamanii termina de-abia pe la ora 03
Orient cu "pointer date" in jur de 11.55
La Enicar 167 destul de aproape de 11.55
Time is on my side!
Born an original, don`t die a copy!
Born an original, don`t die a copy!
Nu stiu sa existe un barem sau o limita stricta dar si "intre 10pm si 2 am" mi se pare vag, e o marja cam mare pentru unele ceasuri care emit niste pretentii in ale preciziei. Razvee, esti un norocos, schimba foarte bine ceasurile tale. Doxa al meu cu FHF de +30 ani de viata schimba acum data undeva intre si 23:55 si 0:00 - dupa ce a venit de la o revizie la Arad. Si inainte schimba binisor dar era mai mare intervalul. Cu asta cred ca ti-am raspuns daca poate fi reglata la o revizie, eu cred ca da, se poate! Doxa schimba mai precis decat 7S26-ul meu care e aproape nou si care schimba undeva pe la 23:30 - 2:30 (data si ziua). Iar ETA 2824 pe care il am schimba undeva intre 11:45 - 0:30.
-
Alexvintage
Nu e nici o scofala cu schimbarea datei. Totul depinde de pozitia in care au fost asezate aratatoarele la asamblare sau la ultima servisare. 
Am doua Mido cu 2836-2 si schimba amandoua instant la 11:56 
Buna ziua,
Am si eu o intrebare legata de un ceas cu mecanism 2824-2. Ceasul nu are data cu toate ca, in mod normal, un 2824-2 are si data dupa cate am vazut. Problema este ca exista 2 pozitii atunci cand trag de coroana. Cand trag coroana in prima pozitie nu se intampla nimic. De abia in cea de a doua pozitie pot sa setez ora. Ma intreb ce rost are prima pozitie? Poate ca daca ar fi avut data, aceasta putea fi setata tragand coroana in prima pozitie, dar asa? De ce exista doua pozitii in care poti sa tragi coroana? De obicei, ar trebui ca in fiecare pozitie sa se intample ceva, sa poti sa setezi fie data, fie ora...etc.
Sau poate gresesc eu? Nu stiu...si as dori sa ma luminati in acest sens!
Multumesc mult!
Am si eu o intrebare legata de un ceas cu mecanism 2824-2. Ceasul nu are data cu toate ca, in mod normal, un 2824-2 are si data dupa cate am vazut. Problema este ca exista 2 pozitii atunci cand trag de coroana. Cand trag coroana in prima pozitie nu se intampla nimic. De abia in cea de a doua pozitie pot sa setez ora. Ma intreb ce rost are prima pozitie? Poate ca daca ar fi avut data, aceasta putea fi setata tragand coroana in prima pozitie, dar asa? De ce exista doua pozitii in care poti sa tragi coroana? De obicei, ar trebui ca in fiecare pozitie sa se intample ceva, sa poti sa setezi fie data, fie ora...etc.
Sau poate gresesc eu? Nu stiu...si as dori sa ma luminati in acest sens!
Multumesc mult!
-
Alexvintage
In absenta datei: nici una.GEO scrie:Cand trag coroana in prima pozitie nu se intampla nimic. Ma intreb ce rost are prima pozitie?
Doar pentru producator este mult mai simplu sa lase mecanismul ca atare decat sa-l modifice pe o singura pozitie a coroanei.
- bogdan_iasi
....da intreb si eu ceva foarte interesant: e adevarat ca schimbarea datei/zilei instant este de fapt o complicatie? -> scriu asta pesntru ca multa lume se plange de 7751, 7750 & other datorita secventierii lungi de pana la 30-50 minute pana la schimbarea totala!
Exemplu la ulysse nardin care schimba ziua saptamanii si data instant/jumper -> in specificatii e trecuta ca complicatie
Exemplu la ulysse nardin care schimba ziua saptamanii si data instant/jumper -> in specificatii e trecuta ca complicatie
Data (calendarul) in sine este o complicatie. Faptul ca se schimba instant (la 00:00:00) sau lent - tine de conceptul tehnic. 
AR1070-56E
Da, am văzut și eu că mulți producători consideră data o complicație, ba chiar inventează genuri noi de afișare, vezi patentul Nomos de pildă. Dar să ceri 400 de euro în plus (tot la Nomos mă refer), nu-i cam mult?
Un pic offtopic, dar întreb: la limită, secundarul nu este și el o complicație? Dar minutarul? Cred că simplificând lucrurile, la extrem un ceas „standard“ ar trebui să arate ca un Botta Design sau un Meistersinger?
Un pic offtopic, dar întreb: la limită, secundarul nu este și el o complicație? Dar minutarul? Cred că simplificând lucrurile, la extrem un ceas „standard“ ar trebui să arate ca un Botta Design sau un Meistersinger?
-
valentin1234
Cred ca dupa sute de ani in care ceasul indica exclusiv ora, minutul si secunda, in perceptia generala si nu doar a producatorilor,Da, am văzut și eu că mulți producători consideră data o complicație, ba chiar inventează genuri noi de afișare, vezi patentul Nomos de pildă. Dar să ceri 400 de euro în plus (tot la Nomos mă refer), nu-i cam mult?
tot ce e in plus se numeste.....complicatie. Daca vrei este un standard unanim acceptat, asa cum Unitas, de exemplu e considerat un mecanism fara......complicatii.
Nomos cere fara indoiala mult pentru data, 400 de euro, dar o fac evident fara legatura cu costurile de productie, ca in cazul oricarui bun de consum, ci cu convingerea bazata pe studii de marketing ca pot vinde complicatia in cauza cu pretul asta!
"If you wear what you love, you've made a good choice!"
"Cand am plecat, v-am lasat saraci si prosti! Cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti!"
(C. Brancusi)
"Cand am plecat, v-am lasat saraci si prosti! Cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti!"
(C. Brancusi)
-
RudolfF
Rusii sunt mult mai inventivi cand vine vorba de schimbarea rapida a datei, in contextul in care pe piata mai circula inca destule mecanisme elvetiene cu schimbarea "puturoasa" a datei. Unul dintre mecansimele rusesti cu shimbare rapida este chiar raketa,Zar scrie:Faptul ca se schimba instant (la 00:00:00) sau lent - tine de conceptul tehnic.
A se tine cont ca un mecanism cu schimbare de data lenta, nu va schimba niciodata la aceeasi secunda si acelasi minut. Acest lucru tinand de finisarea dintilor discului incriptionat dar si de jocurile angrenajelor care intra in compozitia mecanismului de schimbare.
Salut initiativa acestui topic ! Am si eu 3 ceasuri automatice, dar nu au cine stie ce mecanisme. La mecanismul Citizen Miyota 8260 (fara zilele saptamanii) data se schimba la 23:45 si m-am gandit ca este o abatere mare, dar cand vad ceasuri mai scumpe cu mecanisme bune care schimba mai repede de ora 0 sau marja de schimbare este larga sau unele schimba lent, m-am linistit. Celelalte 2 ceasuri au mecanisme cu denumiri proprii date de producator, la unul data este tip big date si se schimba lent intre 23:15 -0:00, fiind compusa din 2 rotite, iar la celalalt data este normala cu cadran si schimba aproape la ora 0, iar zilele saptamanii se schimba lent de la 1:30 la 2:15 complet, respectiv 2:00 - 3:30. Nefiind un initiat in "ale orologiei", credeam ca este normal ca si data cat si ziua sa se schimbe instantaneu la ora 0, dar cu acest topic am aflat ca nu este chiar cum credeam eu... 
-
alin-stefan
Din ce am observat,la majoritatea ceasurilor prezentate pina aici data se schimba inainte de 12. La al meu Certina DS action, data se schimba instant cu un minut si 30s dupa ora 12(inainte de sarbatori am ajuns pe la ora asta cu fiica mea de 2 ani pe la urgete si asteptind pe hol am avut ocazia).