Un ceas Universal Geneve

Aici vor fi postate toate cererile de identificare. Nu se fac evaluari.
mihai_prd

Un ceas Universal Geneve

Mesaj de mihai_prd »

Nu vreau identificare, vreau doar sa prezint un ceas de buzunar rar pe care l-am avut.

Universal Geneve Compax, calibru 292. Inca nu am vazut unul asemanator. Din cate stiu, au fost comandate in anii 1938-1940 cateva pentru comandantii de escadrila din Ministerul Aerului.
Mecanism de ceas de mana in carcasa unui ceas de buzunar.

O singura poza am deocamdata, cand le gasesc pe restul de pe HDD, o sa le postez.

Imagine
Alexvintage

Re: Un ceas Universal Geneve

Mesaj de Alexvintage »

mihai_prd scrie:...Din cate stiu, au fost comandate in anii 1938-1940 cateva pentru comandantii de escadrila din Ministerul Aerului....
Aveti informatii verificabile in acest sens?

Aviatia romana a folosit cu predilectie ceasuri si cronografe Longines. De exemplu:
http://www.ebay.com/itm/Rare-Longines-C ... 3ccb7a870c
Cronografele Universal Geneve nu erau nici ele o necunoscuta erau insa achizitii private ale aviatorilor.
In alta ordine de idei Romania nu a avut aviatie de bombardament iar un pilot de vanatoare nu-mi pot imagina cum ar fi putut folosi in zbor o "strutocamila" ca cea prezentata. De asemenea nu pot in ruptul capului sa inteleg la ce sa fi folosit unui zburator un cronograf care are gradatii a cate 3 minute specifice masurarii duratei convorbirilor telefonice. Parca nu se inventase inca telefonia mobila in WW2!
Pe de alta parte aspectul unui ceas sau cronometru e uneori total irelevant. Cronometrul din poza pare foarte militar:
http://www.ebay.de/itm/111455665108?ssP ... 1423.l2648
In realitate avea doar rolul de a evelua procese de productie in intreprinderile anilor `30.

Ceasul (sau ce a mai ramas din el?) e interesant dar de aici pana a-l atribui aviatiei cred ca mai avem nevoie de cateva kg de argumente.
Asteptam cu nerabdare (eu cel putin) alte poze si ARGUMENTE.
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

PS.
alt cronograf UG cu care se inrudeste stilistic aveti aici:
http://www.collectorsweekly.com/stories ... sal-geneve
mihai_prd

Mesaj de mihai_prd »

Salut. Nu am informatii verificabile, am doar date furnizate de la cateva persoane in varsta, destul de avizate (zic eu), oamenii care colectioneaza ceasuri din anii 70.

Ei mi-au spus istoria ceasului, asta am spus si eu.

Strutocamila, asa busita cum e, am vandut-o acum ceva vreme cu aprox. 2800$. Te asigur ca cel care l-a cumparat l-a revandut, dupa reconditionare, cu o suma mult mai mare.
Am vrut sa-l prezint ca o curiozitate, eu in tara nu am mai vazut asa ceva la vanzare si nici pe afara, cal 292 l-am mai vazut la un UG Compax mkII, daca pot spune asa. M-as bucura sa vad unul intr-o stare mai buna si cu mai multe detalii tehnice, eu am avut destul de putine.

Din pacate nu gasesc poze cu mecanismul si restul, dar o sa le mai caut.
mihai_prd

Mesaj de mihai_prd »

Alexvintage scrie:
Aviatia romana a folosit cu predilectie ceasuri si cronografe Longines. De exemplu:
http://www.ebay.com/itm/Rare-Longines-C ... 3ccb7a870c
Longines din asta am si eu. Cat o mai fi al meu :) .
mihai_prd

Mesaj de mihai_prd »

Revin in scurt timp cu alte poze, le-am gasit.
mihai_prd

Mesaj de mihai_prd »

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
impala2328

Mesaj de impala2328 »

ok Mihai,
asteptam...
Imagine
mihai_prd

Mesaj de mihai_prd »

Pai le-am postat deja. Cred ca mai am unele, dar astea sunt cat de cat edificatoare.

Multi din voi sunt experti in istoria orologiei, ati mai vazut modelul asta? Daca da, in ce conditii?
cumanul

Mesaj de cumanul »

Interesanta semnalare si de retinut "povestea" ceasului!
In anii '940 Universal Geneve a avut in portofoliul sau aceste ceasuri de buzunar ce in volumul sau despre cronografele UG - Pietro Giuliano Sala le numeste "Universal Tasca".
Varianta prezentata (cum s-a mentionat) a avut calibrul 292 si referintele UG - 225xx sau 525xx.
Un exemplu in detaliu in imaginea de mai jos (ref. 52507):
- - -
Imagine
- - -
Povestea ceasului este un bun punct de plecare intr-o eventuala viitoare documentare referitor la "comenzi Romania".
Impartasesc si eu punctul de vedere ca in absenta unor documente certe trebuie avut rezerve in a preciza una sau alta dintre "destinatiile" in utilizare.
Pentru un astfel de ceas, chiar si in cazul unei proveniente cu ascendent militar, cred mai degraba intr-o destinatie mai degraba omagiala, informala, poate la o aniversare, avansare, eveniment.
Greu de crezut intr-o utilizare pe avion dar posibil o utilizare in activitati "de birou", la sol. Desigur sunt doar speculatii!
Modelul cadranului / indicatoarelor prezentate nu este inclus in volumul lui Sala, ceasul fiind cu atat mai interesant!

Astept cu mare interes si restul de imagini! Multumiri pentru semnalare! Sper sa aflam vredata mai multe detalii!

Cat priveste ceasul Longines semnalat in link-ul eBay fac mentiunea ca nu este din loturile militare achizitionate pe "comenzi Romania".
Ceasul respectiv intradevar a fost livrat in Romania, in 1937, intr-o comanda Max Weissblueth de 2 (doua) piese - comanda 76/noiembrie.1937 si cu siguranta a avut o destinatie "civila", probabil in domeniul medical.

Asteptam cu interes si o prezentare a ceasului Longines 13ZN ce-l aveti in posesie. Cine stie ce poveste interesanta ne "spune"!
Tuturor toate cele bune!

PS 1 - ceasurile UG Aerocompax / Compur ce au fost in posesia militarilor romani nu au fost achizitii private ci "comenzi Romania" ale autoritatilor respective si care au fost distribuite militarilor pe diverse "canale".
Este adevarat ca multe dintre aceste ceasuri au fost platite (in general in mai multe rate) de cei care le-au primit!

PS 2 - multumiri pentru imaginile suplimentare postate; in timp ce postam vad ca au fost adaugate!
"Numele este cuman! Dar numai numele?" | Nicolae Iorga, 1927
Ceasuri pentru Romania (CptR) | www.ceasuripentruromania.ro
mihai_prd

Mesaj de mihai_prd »

Oau, multumesc pentru informatii, (inca) imi mai place istoria.

Cat despre Longines, astea ar fi capacele. Inca nu m-am invrednicit sa aflu despre el multe date. Sunt ceasuri mai ieftine care imi sunt mai dragi.

Imagine

O sa mai postez cate ceva despre ceasuri cand le-o venii vremea...am unul interesant, cu un pic de mecanism turbillon.
gherghin nicolae
Moderator

Mesaj de gherghin nicolae »

Mihai, stii sa postezi poze. Sint ceasuri foarte interesante .
Te rog posteaza-le ceva mai mari ca dimensiune (eventual si rezolutie), sa vedem mai bine detaliile.
Multumesc .
Nic
,,Daca ne-am putea vinde EXPERIENTA , la pretul care ne-a costat , am fi cu totii MILIONARI "
-Abigail Van Buren
,,Investitia in cunoastere are cea mai buna dobinda "
mihai_prd

Mesaj de mihai_prd »

Nic, tre' sa le gasesc pe alea de le-am executat eu cu aparatu' foto din dotare. Astea au fost facute cu Nikon, parca.
Daca poti sa-mi spui ceva despre 13ZN, dau o bere...de colectie.
Alexvintage

Mesaj de Alexvintage »

mihai_prd scrie:...Daca poti sa-mi spui ceva despre 13ZN, dau o bere...de colectie.
E nevoie de o "documentare ptr vanzare"? :wink:
mihai_prd

Mesaj de mihai_prd »

Bineinteles. Nu inteleg de ce as fi dolosiv in exprimare, cand asta este scopul final?
Scrie răspuns