Ceasul din pozele ce urmeaza a intrat in posesia mea de curand si tin sa-i multumesc vanzatorului pentru aceasta sansa care mi-a oferit-o de a putea vedea pe viu acest mecanism Seiko 6139.
Mecanismul Seiko 6139b - este un chronograph automatic cu 17 rubine si "column wheel".
Mentionez ca este prima data cand vad pe viu acest mecanism si evident prima data cand il desfac.

Dupa cum se poate vedea si in poza de mai sus acul care indica minutele pe cadranul de la ora 6 era plasat intre 0 si 1.

Carcasa este foarte solida - din otel. Se poate observa si profilul geamului care este probabil din sticla minerala.

Seria de pe capac indica data de productie a ceasului in septembrie 1975.

Dupa desfiletarea capacului se poate observa mecanismul ceasului, in special greutatea care ajuta la incarcarea arcului principal.

Schimband pozitia greutatii se poate observa balansul.

Dupa ce am scos surubul care tine in loc greutatea se poate observa mai bine intreg mecanismul, in special suportul greutatii cu rulmentul in mijlocul sau. Acesta este inscriptionat Seiko 17 jewels 6139b.

Sub suportul greutatii se gaseste sistemul Seiko de incarcare a arcului principal.

Dupa ce am scos acest sistem compus din 2 piese si o tablita de protectie se poate observa podul superior al mecanismului chronograph.
Se pare ca in momentul in care am scos cheita am apasat prea tare. Solutia a fost demontarea acelor, a cadranului, a sistemului datei, pentru a putea ajunge la sistemul de prindere a cheitei. Iata cateva poze:

Iata o poza cu piesele scoase din mecanism.
Dupa ce am rezolvat problema de prindere a cheitei a trebuit sa reiau pasii in ordine inversa.
Cu aceasta ocazie am rezolvat si problema acului minutar care era intre 0 si 1 pe cadranul de la ora 6.
Insa principala problema a ceasului era chronographul care nu putea sa treaca de 1 minut, secundarul se oprea tot timpul inainte de a ajunge la 60 secunde si astfel a permite schimbarea minutelor pe cadranul de la ora 6. Asa ca am zis ca ar fi bine sa scot si podul superior al chronographului pentru a vedea ce blocheaza rotile.

Nimic nu parea sa blocheze rotile, insa problema era la arcul fixat pe axul secundarului care ar fi trebuit sa miste roata intermediara si prin aceasta roata minutelor vizibile in cadranul de la ora 6. De asemenea am fost nevoit sa reglez si arcul care tinea roata minutelor. Acest arc este fixat pe podul superior al chronographului.

Asa cum se poate vedea in poza, cele doua cercuri indica pozitia corecta a celor doua arcuri.
Iata si rezultatul:

Abia astept sa fac rost de un cadran si cu siguranta voi purta acest ceas destul de des.
Pana la urmatoarea lectie astept orice fel de sfaturi si comentarii.