Prea scump, la pret corect, prea ieftin... si de ce?
Prea scump, la pret corect, prea ieftin... si de ce?
Am observat mai multe comentarii de genul "ceasul marca XXX model YYY este prea scump" sau "este la un pret corect".
Sunt curios cum anume ajungeti la concluzia respectiva? Recent - si sper ca autorul sa nu se supere - am citit un comentariu de genul "NNN Euro este prea mult pentru un ceas cu geam mineral". De curiozitate, cum calculati valoarea unui ceas? Daca are geam mineral nu are voie sa coste mai mult de...? Dar daca n-are complicatii (vezi PP Calatrava), cam cit "are voie" sa coste? Aveti o referinta? De exemplu: cadem cu totii de acord ca Omega Speedmaster referinta 01234567 are un pret corect si de aici plecam in aprecierea fiecarui ceas... ce anume are in plus/in minus fata de referinta, la cit apreciem fiecare caracteristica in plus/in minus, etc. Altfel, mi-e ca ne dam doar cu presupusul.
In speranta ca n-am suparat pe nimeni (prea tare)...
Sunt curios cum anume ajungeti la concluzia respectiva? Recent - si sper ca autorul sa nu se supere - am citit un comentariu de genul "NNN Euro este prea mult pentru un ceas cu geam mineral". De curiozitate, cum calculati valoarea unui ceas? Daca are geam mineral nu are voie sa coste mai mult de...? Dar daca n-are complicatii (vezi PP Calatrava), cam cit "are voie" sa coste? Aveti o referinta? De exemplu: cadem cu totii de acord ca Omega Speedmaster referinta 01234567 are un pret corect si de aici plecam in aprecierea fiecarui ceas... ce anume are in plus/in minus fata de referinta, la cit apreciem fiecare caracteristica in plus/in minus, etc. Altfel, mi-e ca ne dam doar cu presupusul.
Re: Prea scump, la pret corect, prea ieftin... si de ce?
Eu cred ca ''prea scump'' sau ''prea..ieftin'' este o chestie relativa . Facem judecata in functie de buzunarul propriu , in functie de ceea ce cunoastem despre producatorul respectiv , ceea ce cunoastem despre mecanism ...si facind comparatie cu alti producatori .
Fiecare are o parere proprie despre cum ar trebui sa arate limbile , cadranul samd .
Sa ne vedem sanatosi
Nicu
Fiecare are o parere proprie despre cum ar trebui sa arate limbile , cadranul samd .
Sa ne vedem sanatosi
Nicu
[b]"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and beat you with experience"- Mark Twain[/b]
We all are born ignorant, but one has to work hard to remain stupid. Benjamin Franklin
We all are born ignorant, but one has to work hard to remain stupid. Benjamin Franklin
Fiecare are scara lui de evaluare. In general se raporteaza la puterea de cumparare a fiecaruia. Spre ex. daca eu nu imi permit financiar un anumit ceas il consider automat scump. Pt. mine mai intervine si factorul ''ce ofera''. Daca la un ceas mai ieftin obtin mai mult decat de la unul mai scump e clar ca ultimul nu merita cumparat. Practic nu voi cumpara niciodata un DateJust in locul unui Chronomaster. Si nu in ultimul rand conteaza si interesul pt. ceasul respectiv. In caz ca nu iti place un anume ceas nu dai nici macar 1 leu pe el. Deci pt. tine are valoare = 0. 
AR1070-56E
Pe scurt dupa parerea mea :
1. Prea scump = Imi depaseste (cu mult) bugetul.
2. La pret corect = Costa max. cat mi-am propus sa platesc.
3. Prea ieftin = Daca il gasesc (mult) sub cat sunt dispus sa platesc.
1. Prea scump = Imi depaseste (cu mult) bugetul.
2. La pret corect = Costa max. cat mi-am propus sa platesc.
3. Prea ieftin = Daca il gasesc (mult) sub cat sunt dispus sa platesc.
AR1070-56E
Aici Iosip are dreptate !
Eu nu ma raportez la puterea mea de cumparare pentru ca multe ar fi scumpe si foarte scumpe in cazul meu !
Geamul nu prea are importanta in cazul unui ceas de firma buna ! Daca este din hesalit si el este un Eterna 3000 sau alte marci mai vechi si titrate atunci inseamna ca nu merita ? Se gasesc ceasuri Swiss, quartz cu geam sfir si care costa 100 euro
deci cat costa geamul safir ? Nu veti cumpara un IWC calibrul 89 pentru ca nu are geam safir ?
Pentru mine pretul corect trebuie sa tina cont de profitul decent al producatorului, numarul de exemplare, marketingul consumat per produs, costurile dezvoltarii calibrului - designului respectiv si desigur valoarea materiilor prime folosite.
Ecuatia este deci complexa. Sunt calibre sau complicatii pentru care Zenith sau UN au pus sa munceasca vreme de ani de zile echipe de ingineri si ceasornicari si apoi acestea au fost produse in serii limitate sau foarte limitate. sa nu mai vorbim de Lange& Sohne care scoate o editie limitata, carcasa de platina, calibru clasic cu 17 rubine, secundar la ora 6 si cost de 80.000 euro cu 0 complicatii ! Ei isi permit
In aceste conditii este firesc sa ajungem la niste ceasuri cu materiale de 1000 euro dar care sa coste zeci sau sute de mii de euro pentru ca zeci de oameni au trait ani de zile impreuna cu familiile lor pana au conceput acele ceasuri.
In partea opusa sunt cunoscutele Orient, Seiko 5 sau Casio ! Ceasuri de serie, bune, eficiente, precise dar ieftine pentru ca s-au amortizat ca tehnologie si concept dar ca si cantitate
Eu nu ma raportez la puterea mea de cumparare pentru ca multe ar fi scumpe si foarte scumpe in cazul meu !
Geamul nu prea are importanta in cazul unui ceas de firma buna ! Daca este din hesalit si el este un Eterna 3000 sau alte marci mai vechi si titrate atunci inseamna ca nu merita ? Se gasesc ceasuri Swiss, quartz cu geam sfir si care costa 100 euro
Pentru mine pretul corect trebuie sa tina cont de profitul decent al producatorului, numarul de exemplare, marketingul consumat per produs, costurile dezvoltarii calibrului - designului respectiv si desigur valoarea materiilor prime folosite.
Ecuatia este deci complexa. Sunt calibre sau complicatii pentru care Zenith sau UN au pus sa munceasca vreme de ani de zile echipe de ingineri si ceasornicari si apoi acestea au fost produse in serii limitate sau foarte limitate. sa nu mai vorbim de Lange& Sohne care scoate o editie limitata, carcasa de platina, calibru clasic cu 17 rubine, secundar la ora 6 si cost de 80.000 euro cu 0 complicatii ! Ei isi permit
In aceste conditii este firesc sa ajungem la niste ceasuri cu materiale de 1000 euro dar care sa coste zeci sau sute de mii de euro pentru ca zeci de oameni au trait ani de zile impreuna cu familiile lor pana au conceput acele ceasuri.
In partea opusa sunt cunoscutele Orient, Seiko 5 sau Casio ! Ceasuri de serie, bune, eficiente, precise dar ieftine pentru ca s-au amortizat ca tehnologie si concept dar ca si cantitate
Sau bongiorno....
Desi discutia este complicata, voi incerca sa ma arunc si eu aici ...
Exista un cod nescris pentru valoarea unui ceas. Cu cat modelul este mai rar, are o istorie mai interesanta si este mai de buna calitate, cu atat el e mai scump. De aici se poate divaga in diverse directii.
Cert e faptul ca o piata de desfacere mare si o oferta variata fixeaza pretul unui ceas. In aprecierea preturilor intra numai si numai nivelul de cunoastere (a istoriei, a pietei internationale, a diverselor modele de ceasuri, a calitatii mecanismelor, a pietei de ceasuri).
Multa lume foloseste site-uri de referinta in pretuirea ceasurilor. Unul din cei mai buni pretuitori este (vrem-nu-vrem) ebay.
Exemple de preturi :
- pret mare :
1.un Hublot chrono de aur cu un eta banal putin modificat - 9-10.000 euro (pre-owned)
2.un U-boat cu un mecanism banal, extrem de prost finisat si urat - 1500-2000 euro (nou)
3.un Longines contemporan - 1500-2000 euro (nou)
- pret "corect" :
1.un Speedy moon-watch de ultima generatie - 1300-1500 euro (pre-owned)
2.un PP calatrava vintage (un model comun, nu raritati) - 2000-3000 euro (pre-owned)
3.un Rolex DJ circa 1980 (un model comun) - 1200-1500 euro (pre-owned)
-pret mic (asa-numitul "bargain") :
1.un JLC memovox vintage - 500-600 euro (pre-owned)
2.un Omega Connie chronometer vintage - 150-200 euro (pre-owned)
Termenul "pret corect" suna foarte bine, dar el are originile tot in cunoastere, desi indubitabil are si o tenta personala. Atunci cand vedem un ceas, in functie de cat de multe stim, involuntar ii fixam un pret pe care il consideram corect si pe care l-am plati pe acel ceas. Acest pret "corect" fixat involuntar poate fi influentat si de cat de mult ne dorim un anume ceas, dar presupunem ca acest factor iese din discutie.
Referitor la tipurile de "geamuri" discutia e mult prea ampla, dar imi voi spune succint punctul de vedere.
Geamurile "scratch proof" din safir cristal sunt o gaselnita moderna pentru cei ce nu pot / vor sa aiba grija de ceasuri asa cum acestea o merita. Multe modele de ceas nu ar fi trebuit sa aiba niciodata cristal safir (vezi Omega Speedy "Moon watch"). Plexi-ul nu se sparge, dar se zgarie. Safirul cristal nu se zgarie (in mod normal, dar se poate zgaria cu diamant sau cu alt safir cristal). Avantajul la plexi e ca nu se sparge (in mod normal), ci se crapa si astfel protejeaza cadranul in cazul accidentelor. Plexi-ul poate fi polish-at (lustruit). Safirul cristal se sparge si poate deteriora grav cadranul in cazul unui accident. Si mai costa si foarte mult (stiti cat costa un safir cristal pentru un Zenith chronomaster open-heart ? - aprox. 800 CHF
)
Exista un cod nescris pentru valoarea unui ceas. Cu cat modelul este mai rar, are o istorie mai interesanta si este mai de buna calitate, cu atat el e mai scump. De aici se poate divaga in diverse directii.
Cert e faptul ca o piata de desfacere mare si o oferta variata fixeaza pretul unui ceas. In aprecierea preturilor intra numai si numai nivelul de cunoastere (a istoriei, a pietei internationale, a diverselor modele de ceasuri, a calitatii mecanismelor, a pietei de ceasuri).
Multa lume foloseste site-uri de referinta in pretuirea ceasurilor. Unul din cei mai buni pretuitori este (vrem-nu-vrem) ebay.
Exemple de preturi :
- pret mare :
1.un Hublot chrono de aur cu un eta banal putin modificat - 9-10.000 euro (pre-owned)
2.un U-boat cu un mecanism banal, extrem de prost finisat si urat - 1500-2000 euro (nou)
3.un Longines contemporan - 1500-2000 euro (nou)
- pret "corect" :
1.un Speedy moon-watch de ultima generatie - 1300-1500 euro (pre-owned)
2.un PP calatrava vintage (un model comun, nu raritati) - 2000-3000 euro (pre-owned)
3.un Rolex DJ circa 1980 (un model comun) - 1200-1500 euro (pre-owned)
-pret mic (asa-numitul "bargain") :
1.un JLC memovox vintage - 500-600 euro (pre-owned)
2.un Omega Connie chronometer vintage - 150-200 euro (pre-owned)
Termenul "pret corect" suna foarte bine, dar el are originile tot in cunoastere, desi indubitabil are si o tenta personala. Atunci cand vedem un ceas, in functie de cat de multe stim, involuntar ii fixam un pret pe care il consideram corect si pe care l-am plati pe acel ceas. Acest pret "corect" fixat involuntar poate fi influentat si de cat de mult ne dorim un anume ceas, dar presupunem ca acest factor iese din discutie.
Referitor la tipurile de "geamuri" discutia e mult prea ampla, dar imi voi spune succint punctul de vedere.
Geamurile "scratch proof" din safir cristal sunt o gaselnita moderna pentru cei ce nu pot / vor sa aiba grija de ceasuri asa cum acestea o merita. Multe modele de ceas nu ar fi trebuit sa aiba niciodata cristal safir (vezi Omega Speedy "Moon watch"). Plexi-ul nu se sparge, dar se zgarie. Safirul cristal nu se zgarie (in mod normal, dar se poate zgaria cu diamant sau cu alt safir cristal). Avantajul la plexi e ca nu se sparge (in mod normal), ci se crapa si astfel protejeaza cadranul in cazul accidentelor. Plexi-ul poate fi polish-at (lustruit). Safirul cristal se sparge si poate deteriora grav cadranul in cazul unui accident. Si mai costa si foarte mult (stiti cat costa un safir cristal pentru un Zenith chronomaster open-heart ? - aprox. 800 CHF
the path of the true warrior is peace
Status : every sound is magic ... just listen ...
Status : every sound is magic ... just listen ...
Am inteles aluzia...iosiP scrie: Sunt curios cum anume ajungeti la concluzia respectiva? Recent - si sper ca autorul sa nu se supere - am citit un comentariu de genul "NNN Euro este prea mult pentru un ceas cu geam mineral".
Am citit cu atentie si comentariile pina aici.
Daca pentru un "diver" la care se incearca sa se tina un pret cit mai jos (adica 100-150 euro) inteleg sa puna un mineral glass, nu inteleg in schimb de ce la 500 de euro nu mai adauga inca 30 de euro pentru un safir? Unii au extrapolat discutia catre Calatrava si IWC, dar ideea era doar strict legata de "divere". Unde riscul de impact cu pietre, corali fosilizati, scoici, parti de metal, este foarte mare, sau chiar inevitabil. Personal am si un ceas cu hesalit, e zgiriiat, dar am inteles ca altfel nu se poate si nici nu il bag in alta apa decit cea din dus.
Ca sa concluzionez, se scumpesc la tarite, mai pe romineste!
SATELLITE WAVE
Fiecare ceas merita exact atat cat esti dispus sa platesti pe el. Diferit functie de interesul fiecaruia (parerea mea). 
AR1070-56E
Cred ca ar trebui sa facem cateva distinctii.
1.Pretul ceasurilor noi. Pana la urma orice ceas are un pret recomandat de producator. De aceea, pentru un model anume, eu numesc “pret corect” o suma care e cu plus/minus 10% fata de pretul recomandat. Orice e mai jos de atat trece in ochii mei drept ieftin, orice e mai sus, drept scump.
2.Pretul ceasurilor noi in functie de caracteristicile dorite. Aici e mai simplu, pun pe hartie tot ce imi doresc de la un ceas – ce calibru, ce diametru, ce forma a cadranului, ce geam, ce soi de limbi, bratara metalica sau curea de piele. Apoi vad ce ceasuri indeplinesc criteriile respective, fac o lista cu diferite modele care indeplinesc complet criteriile mele, dupa care aleg tin cont mai mult de pret si mai putin de brand. Daca am brandurile 1, 2, 3... 10, iar renumele lor e direct proportional cu pretul (adica brandul 1 are pretul cel mai mic, dar e mai putin cunoscut sau se stie ca nu face un control al calitatii temeinic, iar brandul 10 e cel mai scump, dar si renumit si nu face niciodata rabat de la calitate) aleg de obicei un ceas de pe pozitia 3 sau 4 in topul respectiv.
3.Cel mai dificil este de cuantificat pretul ceasurilor vintage, deoarece variabilele care intervin aici sunt nenumarate. In plus, fara a putea vedea si examina pe viu ceasul, e dificil de stabilit un pret. Aici cred ca intervine celebra deja zicala ca pretul este exact atat cat este cineva dispus sa ofere pe el. Si mai intervin ebay, chrono24, watchuseek. Si mai intervine si placerea si dorinta arzatoare a fiecaruia de a avea o anumita piesa in colectie. Cand iti doresti cu adevarat ceva, nimic nu mai pare in ochii tai prea scump (chiar daca, pentru a-l achizitiona, ai facut eforturi uriase).
1.Pretul ceasurilor noi. Pana la urma orice ceas are un pret recomandat de producator. De aceea, pentru un model anume, eu numesc “pret corect” o suma care e cu plus/minus 10% fata de pretul recomandat. Orice e mai jos de atat trece in ochii mei drept ieftin, orice e mai sus, drept scump.
2.Pretul ceasurilor noi in functie de caracteristicile dorite. Aici e mai simplu, pun pe hartie tot ce imi doresc de la un ceas – ce calibru, ce diametru, ce forma a cadranului, ce geam, ce soi de limbi, bratara metalica sau curea de piele. Apoi vad ce ceasuri indeplinesc criteriile respective, fac o lista cu diferite modele care indeplinesc complet criteriile mele, dupa care aleg tin cont mai mult de pret si mai putin de brand. Daca am brandurile 1, 2, 3... 10, iar renumele lor e direct proportional cu pretul (adica brandul 1 are pretul cel mai mic, dar e mai putin cunoscut sau se stie ca nu face un control al calitatii temeinic, iar brandul 10 e cel mai scump, dar si renumit si nu face niciodata rabat de la calitate) aleg de obicei un ceas de pe pozitia 3 sau 4 in topul respectiv.
3.Cel mai dificil este de cuantificat pretul ceasurilor vintage, deoarece variabilele care intervin aici sunt nenumarate. In plus, fara a putea vedea si examina pe viu ceasul, e dificil de stabilit un pret. Aici cred ca intervine celebra deja zicala ca pretul este exact atat cat este cineva dispus sa ofere pe el. Si mai intervin ebay, chrono24, watchuseek. Si mai intervine si placerea si dorinta arzatoare a fiecaruia de a avea o anumita piesa in colectie. Cand iti doresti cu adevarat ceva, nimic nu mai pare in ochii tai prea scump (chiar daca, pentru a-l achizitiona, ai facut eforturi uriase).
-
workaholic_ro
As zice mai degraba ca-s politici de marketing, tot asa cum vorbim de mineral vs. safir, vorbim de Miyota vs. ETA. Voi da o explicatie ultra-simplificata.Poseidon scrie: Ca sa concluzionez, se scumpesc la tarite, mai pe romineste!
Sa luam ceasul A, diver, facut in Germ-asia, 2824-A2, carcasa stock, 1000m, SuperExtraLuminovaForte, branduit la intamplare, 700 Euro.
Acum ceasul B, Germ-asia, 8215, stock, 1000, SELF, blabla, la fel, 300 Euro.
Usoare variatiuni de pictura si gravura, logo diferit, poate un pic si indicii, in rest produse aproape identice. Diferenta de mecanism sa tot fie 50 de Euro, hai sa fie 75, 100 daca vreti, de unde naiba 400 de Euro la pret ?
Sau altfel spus, ala care pune Miyota e ori prost, ori "ETEle" sunt ferecate sub patru lacate si n-are acces la ele. Nice, nice, adecatelea fals. Ceea ce dicteaza e ..."target"-ul de pret si cumparator, ca sa folosim un cuvant la moda. Se focalizeaza pe felia pe care crede ca are mai mari sanse de succes cu produsul respectiv. Bine-bine veti spune, de ce sa se zbata sa vanda ceasuri de 300, cand cu acelasi efort de productie poate vinde de 700, poate lucrand un pic la marketing. Iarasi fals. Efortul de productie nu exista, pentru ca oricum nu face nimic de banii aia, poate doar speculatii. Carcasa e stoc, cineva-i trage trei linii ca s-o personalizeze, gata ceasul. Exemple sunt nenumarate, le stiti, nu le mai amintesc. Iar aluia cu efortul de productie i se rupe, el e departe si ca locatie si ca gandire, isi face treaba si isi ia banii, pe cat posibil evitand orice contact ulterior cu ceea ce i-a iesit din mana. D-aia e mai bogat cu 10% in fiecare an.
Acuma: daca ai pus ETA, pui si safir; daca ai pus Miyota te gandesti, safir si 350 de Euro, sau mineral si 250; si te mai gandesti ca daca mai tragi trei dungulite albastre, la anu' poate poti sa incerci cu PVD sau DLC si ETA; pe aceeasi cutiuta, evident. Pur si simplu conteaza varianta care se vinde mai bine, adica aduce o suma mai mare in aceeasi perioada de timp.
Acuma, daca dupa toata povestea asta ma intrebati de ce nu ETA si 400 de Euro, mi-am racit gura degeaba. De unde stiu lucrurile astea ? Nu intrebati ca nu va spun.
Cea mai sigura metoda de a nu gresi niciodata este arta de a nu face nimic.
Nu trebuie sa ne spui ce a ingropat pisica
! Ca stim si noi !
Tare ! Ai gasit raspunsul !
Tare ! Ai gasit raspunsul !
Sau bongiorno....
-
workaholic_ro
Nu-i asa ce bine-i ca stim toti si mai ales ca stim totul. Suntem un neam de invatati. Nici n-ar trebui sa mai scriem mesaje pe forum, ar trebui sa spunem doar numarul mesajului.
Nu stiu cum rezovam cu polemicile, poate cu o aritmetica a mesajelor.
Nu stiu cum rezovam cu polemicile, poate cu o aritmetica a mesajelor.
Cea mai sigura metoda de a nu gresi niciodata este arta de a nu face nimic.
-
alin-stefan
Cum vad eu subiectul asta:valoarea unui ceas in cazul nostru sau oricare alt lucru ii este dat,data de catre omul interesat pt. placerea sa! Destule persoane cu bani grei care nu apreciaza nu stiu ce marca de ceas cu nu stiu cite complicatii, pt. ele valoarea unui astfel de ceas e zero! Pasionatii de ceasuri dau valoarea unor astfel de bijuterii, care ajung la citeva sute de mii de euro sau chiar mai mult! Cei care vin la Basel sunt cu totii pasionati, nu vine unul care cinta la violoncel! Pt. un ceas Rolex de prin 31' la licitatii sau platit zeci de mii de euro! In fapt ce este pt. cineva care nu are nici in clin nici in mineca cu ceasurile? Raspunsul , o vechitura de ceas pe care nu e dispus sa plateasca nimic, chiar daca omul e plin de bani! Insa pt. mine sau altul pasionat de ceasuri, placerea de a avea un astfel de ceas face pe cel cu bani sa nu se uite cit da pe el ,numai sa il aiba, sau pe cel cu bani mai putini, sa faca sacrificii! Teorie valabila si pt. ceasurile noi!
Suntem un neam de invatati
Corect suntem cei mai buni in toate de aceea avem o economie puternic dezvoltata!
Corect suntem cei mai buni in toate de aceea avem o economie puternic dezvoltata!
Un neam de invatati ? Poate ...
Un forum pentru pasionati ? Sigur !!!
Toate cele bune
Nicu
Un forum pentru pasionati ? Sigur !!!
Toate cele bune
Nicu
[b]"Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and beat you with experience"- Mark Twain[/b]