O intrebare grea pentru toata lumea

Discutii intre pasionati.
Alfie

O intrebare grea pentru toata lumea

Mesaj de Alfie »

Va rog mult sa raspundeti cat se poate de sincer:
Ce va motiveaza in alegerea unui ceas(pret,nume/renume :D ,materiale,mecanism,istorie etc.) :?: :?: :?: :?:

Multumesc mult.
galaxy
Moderator

Mesaj de galaxy »

Mecanismul, cu conditia sa mi-l pot permite :D
priam

Mesaj de priam »

Cred ca depinde de structura rationala (tehnica)- emotionala (afectiva) a fiecaruia! Elementele enumerate de tine "pret, nume/renume, materiale, mecanism, istorie" sunt valorificate de rational-tehnic...
Luciane, nu ti s-a intamplat sa iei un obiect (nu in mod obligatoriu un ceas) si sa il simti ca fiind apoape de tine (fa o paralela cu persoanele cu care te intelegi bine din prima, desi nu le-ai cunoscut de dinainte)
S-ar putea vorbi multe pe aceasta tema, dar sunt aproape sigur ca tu ai fi dorit un raspuns care sa contina unul din elementele enumerate de tine si justificarea pentru acel raspuns!
galaxy
Moderator

Mesaj de galaxy »

Toate criteriile conteaza, dar eu am inteles sa raspund care este factorul decisiv la mine la aprecierea unui ceas. Daca mecanismul imi place (starea generala a ceasului fiind buna) nu mai conteaza numele, carcasa, etc. Dealtfel prefer sa am 2-3 ceasuri in carcase de argint sau nichel decat 1 in Au. :D
iEdi
Membru Special

Mesaj de iEdi »

Estetica si mecanismul !

Degeaba ai mecanism, daca nu ai estetica (Panerai) si degeaba ai estetica daca nu ai mecanism (Swatch group - nu toate, dar marea parte) ...

Bineinteles suntem limitati de pret - ca muritori de rand ce ne aflam ...
the path of the true warrior is peace

Status : every sound is magic ... just listen ...
Alfie

Mesaj de Alfie »

Intrebarea ramane.
Eliminam insa elementul afectiv.
De ce alegem ceasul (la rece)?
Alegerea este determinata in mod sigur de combinatia unor factori.
Asa cum a sesizat Peter raspunsul trebuie justificat.
Sunt multi alti factori si nu doar cei enumerati.
Eliminam insa determinari de genul: "Vreau un Atlantic ca cel al bunicului dar in stare buna"
Intrebarea este usoara pentru colectionari( care au crtiterii clare in alegerea lor) .
Sunt foarte curios de ce aleg oamenii "normali" .
Oricum va rog si pe cei care au raspuns mai sus sa detalieze putin.
Poate va ajuta si pe altii.

Multumesc mult
galaxy
Moderator

Mesaj de galaxy »

De ce mai cumpar ceasuri, desi am zeci? Habar n-am :!: Asa imi vine.
Cred ca m-a prins microbul si nu mai pot sa scap! :twisted:
Sunt bolnav!?! Se pare ca da... Sunt mai multe feluri frumoase de a-i spune fenomenului, (pasionat, colectionar, etc.) dar "common people" nu fac lucrul asta, nu asa... Se opresc cand au cateva, sa poarte unul in fiecare zi a saptamanii.
De ce cumpar ceasuri? Cred ca are legatura cu trecerea ireversibila a timpului. Parca vreau sa fac un tampon, un baraj in calea lui. Si el curge... Cand vad un obiect care a fost facut acu' 150 de ani si care inca are viata, functioneaza si chiar bine, si ma gandesc ca absolut nimeni din cei care l-au creat nu mai e in viata, imi dau seama cat de vremelnici suntem pe acest pamant.
...si cumpar ceasuri...
iEdi
Membru Special

Mesaj de iEdi »

Lucian Marcu scrie:Sunt foarte curios de ce aleg oamenii "normali" .
Oamenii "normali" aleg in functie de moda si se ghideaza dupa reclame ... sa vezi cu ce "bolovani" de ceasuri umbla oamenii normali la mana te apuca spaima (si inauntru au un quartz mic si amarat) ...
the path of the true warrior is peace

Status : every sound is magic ... just listen ...
constantin14

Mesaj de constantin14 »

GREA intrebare intradevar!
Sau mai degraba RASPUNSUL e greu! Pentru ca motivatia este de multe ori ascunsa adanc in noi, fiind o suma a multor acumulari/dorinte/visuri/impresii si functioneaza si cu niste impulsuri subliminale greu de obiectivat si de exprimat doar printr-un raspuns clar, bine definit.
Un matematician poate ar putea pune totul intr-o formula sau cum s-o fi chemand care sa dea un raspuns statistic gen:

Colectionar: constantin14
Categorii de interes:
75 % ceasuri de buzunar, 20 % cesuri de mana vintage, 5 % altele

Criteriile/motivatia achizitiei (excluzand cele sentimentale si pretul!):
30 % aspectul general (aici intra frumusetea si starea estetica),
20 % raritatea si marca (eu sunt innebunit sa am macar un ceas al fiecarui producator important)
20 % complexitatea (complicatiile ca sa zic mai pretentios, desi nu am prea piese complicate!) si/sau tipul mecanismului, finisajele deosebite ale mecanismului, etc
15 % materialul din care este realizata carcasa (prefer, ca si Ciprian, ceasurile de buzunar in carcasa de argint, dar recunosc ca am inceput sa apreciez ceasurile din aur, din doua motive: au si o valoare materiala mai mare si la o adica pot fi valorificate mai usor si pe de alta parte oamenii au respectat mai mult obiectul, l-au ingrijit mai bine si in consecinta majoritatea sunt intr-o stare mai buina)
10 % istoria ( daca este dovedita prin acte sau inscriptii conteaza mult mai mult, dar altfel poate fi doar o poveste mult mai recenta decat ceasul respectiv)
5 % alte criterii care acum nu le constientizez clar (ex: impuls de moment, o perioada mai mare decand nu am achizitionat nimic, valoare mai mare decat pretul cerut, etc)
De ce cumpar ceasuri? .... Cand vad un obiect care a fost facut acu' 150 de ani si care inca are viata, functioneaza si chiar bine, si ma gandesc ca absolut nimeni din cei care l-au creat nu mai e in viata, imi dau seama cat de vremelnici suntem pe acest pamant.
Si eu ma gandesc adesea la asta (am multe ceasuri facute inainte ca bunicul meu sa se nasca, in 1906 si deja a murit de aproape 20 de ani) si la conditiile si mijloacele tehnice pe care le aveau la dispozitie acei mesteri, la timpul si chinul necesar ca sa realizezi un ceas care ma incanta si acum, dupa o suta si ceva de ani de la nasterea lui.
Si nu mai vorbiti de "oamenii normali", ei nu sunt aici decat intamplator!
priam

Mesaj de priam »

Bun...ne impartim in doua:
-pasionatii/colectionari urmaresc clar un "fir rosu", Constantin14 si Edi isi amintesc discutia...(ceasuri slim, un anumit calibru, o marca de renume sau nu, o ciudatenie, unicitatea, materialul, mecanismul etc) Motivatia personala in alegerea acestei linii tine in primul rand de experienta personala, gust, structura intima a fiecaruia. O regula economica spune ca o nevoie satisfacuta creeaza o alta, si de aici vine poate si evolutia unui colectionar, iar motivatia alegerilor sale este greu de cuantificat si clasificat
-ceilalti-marea masa a consumatorilor, persoane care prin achizitionarea unui ceas isi satisfac o nevoie imediata (necesitatea de a avea un instrument de masurat timpul, imagine, statut social) si sunt influentati puternic de agresiunea publicitatii si de moda
Ambele categorii sunt lovite in dorinta lor de factorul buget!
mihai33

Mesaj de mihai33 »

eu tin cont mai degraba de mecanismul ceasului decat de aspectul exterior. este adevarat ca daca pe langa mecanism ceasul are carcasa si cadranul in stare buna acest lucru reprezinta un bonus, dar mi s-a intamplat de multe ori sa fiu intrebat de ce umblu cu "uratenia aia" la mana :) iar de multe ori cumpar doar mecanisme, sau parti din ele, pentru ca mie mi se par interesante...
in ceea ce priveste tipul ceasurilor pe care le adun, ponderea lor s-a mutat in ultima vreme dinspre ceasurile de buzunar spre cele de mana, poate mai degraba din ratiuni practice.
nu cred ca pot sa ma numesc colectionar, pentru ca nu urmaresc o anumita tematica (chiar daca cronografele sunt slabiciunea mea :) ), ci mai degraba pasionat.
Poseidon
Membru Special

Mesaj de Poseidon »

1 Aspectul functional (ascendent in zodia fecioarei...) sa-mi fac treaba cu el ori de cite ori am nevoie, fara nici un rateu.
2 Istoricul marcii. Sa fie bun si foarte bun si aproape toata lumea sa fie de acord cu asta.
3 Sa arate cool si masculin si tineresc. (nu ca n-as fi mascul si tinar si fara ceas, dar ceva in plus nu strica niciodata...) N-as purta niciodata ceas de gay (no ofence...)
4 Sa nu fie 'ieftin' dar nici 'scump'. Intelegeti ce vreti.
5. Fara cauciuc, piele si plastic pe cit posibil.
SATELLITE WAVE
ferdy1407

Mesaj de ferdy1407 »

1. Design
2. Mecanism
3. Marca
4. Pret
Liviu

Mesaj de Liviu »

un singur cuvant: usability
NeaVasile

Mesaj de NeaVasile »

Cat mai destept, cu performante cat mai mari si mecanic...
Viata-i grea, dar... trece!
Scrie răspuns