GREA intrebare intradevar!
Sau mai degraba RASPUNSUL e greu! Pentru ca motivatia este de multe ori ascunsa adanc in noi, fiind o suma a multor acumulari/dorinte/visuri/impresii si functioneaza si cu niste impulsuri subliminale greu de obiectivat si de exprimat doar printr-un raspuns clar, bine definit.
Un matematician poate ar putea pune totul intr-o formula sau cum s-o fi chemand care sa dea un raspuns statistic gen:
Colectionar: constantin14
Categorii de interes:
75 % ceasuri de buzunar, 20 % cesuri de mana vintage, 5 % altele
Criteriile/motivatia achizitiei (excluzand cele sentimentale si pretul!):
30 % aspectul general (aici intra frumusetea si starea estetica),
20 % raritatea si marca (eu sunt innebunit sa am macar un ceas al fiecarui producator important)
20 % complexitatea (complicatiile ca sa zic mai pretentios, desi nu am prea piese complicate!)
si/sau tipul mecanismului, finisajele deosebite ale mecanismului, etc
15 % materialul din care este realizata carcasa (prefer, ca si Ciprian, ceasurile de buzunar in carcasa de argint, dar recunosc ca am inceput sa apreciez ceasurile din aur, din doua motive: au si o valoare materiala mai mare si la o adica pot fi valorificate mai usor si pe de alta parte oamenii au respectat mai mult obiectul, l-au ingrijit mai bine si in consecinta majoritatea sunt intr-o stare mai buina)
10 % istoria ( daca este
dovedita prin acte sau inscriptii conteaza mult mai mult, dar altfel poate fi doar o poveste mult mai recenta decat ceasul respectiv)
5 % alte criterii care acum nu le constientizez clar (ex: impuls de moment, o perioada mai mare decand nu am achizitionat nimic, valoare mai mare decat pretul cerut, etc)
De ce cumpar ceasuri? .... Cand vad un obiect care a fost facut acu' 150 de ani si care inca are viata, functioneaza si chiar bine, si ma gandesc ca absolut nimeni din cei care l-au creat nu mai e in viata, imi dau seama cat de vremelnici suntem pe acest pamant.
Si eu ma gandesc adesea la asta (am multe ceasuri facute inainte ca bunicul meu sa se nasca, in 1906 si deja a murit de aproape 20 de ani) si la conditiile si mijloacele tehnice pe care le aveau la dispozitie acei mesteri, la timpul si chinul necesar ca sa realizezi un ceas care ma incanta si acum, dupa o suta si ceva de ani de la nasterea lui.
Si nu mai vorbiti de "oamenii normali", ei nu sunt aici decat intamplator!